Al eerder therapie gedaan

“Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen” (Roger Ascham 1515 – 1568)

Eerdere ervaring met therapie of training kan worden verzilverd.

Regelmatig krijg ik cliënten die al therapie hebben gedaan, of die regelmatig workshops doen en gewend zijn hun eigen binnenwereld te verkennen; ook zijn er mensen die trainingen en beroepsopleidingen voor zelfinzicht hebben gevolgd.

Dingen gaan sneller, dingen gaan dieper. Dat is ‘verzilveren’. ‘Verzilveren’ is verrassend extra profiteren van eerdere training, retraite of therapie. Dingen gaan drie keer zo snel omdat er ervaring is.

Er kan meer (verborgen) resultaat zijn dan het lijkt

Klinkt misschien gek, maar veelal doen workshops, trainingen, opleidingen, retraites veel meer dan ze zeggen te doen. Ook veel langer. Soms ten goede, soms helaas ook ten kwade.

Of er nou ‘gerepareerd’ moet worden of niet: in principe is er in eerdere therapie, training, zelfonderzoek emotioneel ‘kapitaal’ gewonnen.  Dat kapitaal wordt in onze samenwerking omgezet in nog meer profijt.

Dat komt omdat er psychische functies impliciet mee-ontwikkeld zijn, waarvan te profiteren valt.  Psychische functies zijn bijvoorbeeld: het vermogen het ene gevoel van het andere te onderscheiden, bij jezelf kunnen blijven in contact met een ander, weten wat bij het heden hoort en wat eigenlijk bij het verleden hoort.

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: