Teaching

‘Neurowetenschappen en werken met lichaamstaal’

Psychotherapie houdt zijn bordje dankbaar op; het wordt volgeschept met fascinerende kennis die de blijvende genezing door psychotherapie nog eens onderbouwt, nu met meer exact meetbare resultaten van de directe werking ervan.

Effectieve psychotherapie maakt gebruik van fundamentele plasticiteit in het brein die beïnvloed wordt door sociale ervaringen. Therapie werkt als zo’n sociale (epigenetische)ervaring. Met andere woorden: het werkt op het niveau van zenuwcellen en nog dieper: moleculen zelf veranderen en daarmee de connecties en signalen en dus de emotionele ervaring.

De enorme ontwikkeling in beeldvormingstechnieken (scans, foto’s, fMRI’s) heeft een schat aan informatie opgeleverd over zaken als hersenontwikkeling bij baby’s, de neurobiologische werking van moederliefde, de verschillen tussen de twee hersenhelften, de functie van onderdelen van de hersenen, de erkenning dat emoties in de basis niet in hogere hersendelen ‘huizen’, maar juist in onze meest primaire hersengebieden, waar identificeerbare overlevingsnetwerken actief zijn. Een paar namen van fascinerende wetenschappers die daarbij horen zijn Allan Schore, Dan Siegel, Stephen Porges, Ian McGilchrist, Jaak Panksepp.

Met name voor therapeuten levert dit antwoorden op op de vraag: “Ik weet dat het werkt, maar hoe?” Over antwoorden op die vraag gaat de teaching vanuit de Praktijk voor Integratieve Psychologie. Die teaching vindt plaats aan het TA-expertcentrum van Linda Hoeben in Hoegaarden, België.

Jaarlijks bespreken we de nieuwe inzichten die neurowetenschappelijk onderzoek heeft opgeleverd over affect regulatie, de rol van stress en trauma en emotionele ontwikkeling in de hersenen en het zenuwstelsel.

Twee dagen lang gaan we op ontdekkingsreis door de Polyvagale Theorie van Porges, neuroplasticiteit, affectregulatie en waarom de kwaliteit van onze ‘presence’ in de werkkamer zo belangrijk is. We bespreken vragen over hoe en waarom spel, een melodieus stemgebruik en ‘jezelf zien in de ogen van je therapeut’ zo cruciaal zijn voor de groei van vezels in de hersenen en dus voor een nieuwe wereld voor onze cliënten.

Voor meer informatie over de dagen 3-7 juni 2019, klik hier

Je vindt daar ook ervaringen van deelnemers aan eerdere edities.

 

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: